
600 - Sacramental Preparation 

The Value sought:  A joyous relationship between creator and creature. 

 

Policies homepage 

 

600 Sacramental preparation considerations 

 

First Eucharist - Diocesan Policy 620 

 

Guidelines for Interpreting This Document 

 

This document is written in two sections. Please read the following descriptions to properly 

understand how to interpret each section. 

 

Diocesan Policy:  This section of the document is to be implemented in all parishes of the Diocese. 

The need to make individual exceptions for pastoral need could be considered. 

 

Diocesan Preferences:  This section of the document is to be considered Diocesan suggestions. 

These suggestions are offered to parishes to help them celebrate sacramental initiation with a 

greater faithfulness to the spirit of Church documents. Parishes are asked to consider these 

suggestions seriously. 

 

Parishes will follow the First Eucharist Preparation Policies and Guidelines 

 

First Eucharist Checklist 

 

Policy 

 

621.00:  Administrative Policies 

 

621.10:  First Eucharist will be celebrated only with those who have been properly prepared (Canon 

913 #1), who are actively involved in the parish preparation program, and who freely choose to 

receive. Effective Date:  Sept. 1, 1995 

 

621.20Sacraments are celebrations of the believing community. The option for home-schooling 

during the preparation for this sacrament is discouraged except for serious pastoral need. Effective 

Date:  Sept. 1, 1995 

 

621.30Children who were baptized Catholic before reaching the age of discretion will normally 

celebrate first Eucharist in third grade.  Effective Date:  Sept. 1, 1995 

Revised: 7/15/2005 

 

621.40First Eucharist will be celebrated only with children who have previously been sacramentally 

reconciled.(Canon 914) (NDC, 2005 #36 A-3A, p. 127)  Effective Date:  Sept. 1, 1995 

 

621.41There will be a significant period of time between the celebration of first Reconciliation and 

first Eucharist. The catechesis for first Eucharist must be done separately from the catechesis for 

Reconciliation and the preparation periods for these two sacraments must not take place within the 

same time period nor overlap in any way. (NCD, 2005 #36, B-2, p. 135)  Effective Date:  Sept. 1, 

https://www.eriercd.org/religiouseducation/repolicies.html
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1995 

 

Parent Policies 

 

622.00:  

Parishes must provide a minimum of one meeting with parents prior to the child’s celebration of first 

Eucharist. Parent(s)/guardian(s), the primary educator(s) of their children, are to be intimately 

involved in the catechesis for first Eucharist. This helps parent(s)/guardian(s) renew and strengthen 

their own faith, and enables them to serve as a positive faith example for their children. Effective 

Date:  Sept. 1, 1995 

 

622.10:  Requirements for the first Eucharist preparation process are to be clearly communicated to 

parent(s)/guardian(s) in a timely manner. Effective Date:  Sept. 1, 1995 

 

622.11:  Requirements for the first Eucharist preparation process are to be clearly communicated to 

parent(s)/guardian(s) in a timely manner. 

 

623.00:  Catholic School Policies 

 

623.10:  Children attending a Catholic school which is not in their home parish will prepare for and 

celebrate the sacraments in their home parish. Exceptions to this will be made only with the express 

consent of the child’s pastor. Effective Date: Sept. 1, 1995 

 

624.00:  Catechist Policies 

 

624.10:  It is essential that a parish utilize the talents of the most gifted and highly trained catechists 

for preparation for this Sacrament. The first celebration of this Sacramental encounter with God 

through Christ is an experience of significant and special grace and deserves the parish’s best effort. 

Effective Date: Sept. 1, 1995 

 

624.20:  The pastor or parochial vicar will be involved in the preparation of children and their 

parent(s)/guardian(s) for the celebration of first Eucharist. (Canons 528/777) Effective Date: Sept. 1, 

1995 

 

625.00:  Educational/formational content for first Eucharist 625.10:  The preparation process 

must follow Diocesan Curriculum Guidelines published on 1/1/95. (available in Religious Education 

Handbook - Section 500)  Effective Date:  Sept. 1, 1995 

 

625.11:  The preparation process must respect the natural disposition, ability, age, and 

circumstances of the individuals.  Effective Date:  Sept. 1, 1995 

 

625.20:  The child must know, in an age appropriate way, that the bread and wine become the body 

and blood of Christ.  Effective Date:  Sept. 1, 1995 

 

625.21:  The child must be able to distinguish the body and blood of Christ from ordinary food. 

(Canon 913 #2)  Effective Date:  Sept. 1, 1995 

 

625.22:  The child must be able to demonstrate reverence appropriate to the situation.  Effective 

Date:  Sept. 1, 1995 

 

625.30:  The child must know the proper response to the minister of Eucharist when presented with 



either the Eucharistic bread or the Eucharistic cup.  Effective Date:  Sept. 1, 1995 

 

625.31:  The child must be aware of the laws concerning Eucharistic fast.  Effective Date:  Sept. 1, 

1995 

 

625.32:  The child must be able to demonstrate the proper hand position for the reception of 

Eucharist.  Effective Date:  Sept. 1, 1995 

 

625.33:  The child should be taught in an age appropriate way that “the Eucharist is the living 

memorial of Christ’s sacrifice for the salvation of all and the commemoration of his last meal with his 

disciples.” (NDC, 2005 #36 A-3A, page 127)  Effective Date: Jan. 1, 2006 

 

625.40:  Children should be taught that from “first Communion on they can as full members of 

Christ’s Body take part actively with the People of God in the Eucharist, sharing in the Lord’s table 

and the community of their brothers and sisters.” (NDC, 2005 #36 A-3A, page 127)  Effective 

Date: Jan. 1, 2006 

 

625.41:  The child should understand that the appropriate commitment to word and sacrament is the 

altering of their life so that their entire life is a response to Jesus.  Effective Date: Jan. 1, 2006 

 

625.42:  The preparation process should be designed to “develop in children an understanding of the 

Father’s love, of their participation in the sacrifice of Christ and of the gift of the Holy Spirit.” (NDC, 

2005 #36 A-3A, Page 127)  Effective Date: Jan. 1, 2006 

 

626.00: Liturgical guidelines for first Eucharist 

 

626.10:  First Eucharist will normally be celebrated within the Easter season.  Effective Date: Sept. 

1, 1995 

 

626.20:  First Eucharist is not to be celebrated on Holy Thursday.  Effective Date: Sept. 1, 1995 

 

626.30:  The liturgy will be kept simple in order to prevent the appearance of a 

“performance.”  Effective Date: Sept. 1, 1995 

 

626.40:  The opportunity to receive both the Eucharistic Bread and Eucharistic Cup is to be 

provided. Education and rehearsal on receiving the Blood of Christ is important and will be provided 

so that receiving from the cup is a reasonable option for the child.  Effective Date: Sept. 1, 1995 

 

First Eucharist Guidelines 

Diocesan Preferences 

 

1.  The celebration of first Eucharist should be held at regularly scheduled Sunday liturgy(ies). This 

will ensure that the initiation dimension of the sacrament is more clearly visible to those who are 

celebrating for the first time and to the community at large. 

 

2.  The community should be involved as much as possible in the preparation process. Eucharist is a 

sacrament of initiation and therefore should include the entire community to whatever extent is 

pastorally reasonable. Examples of community involvement might include ceremonies of enrollment 

and acceptance, special blessings, etc. 

 

3.  The first Eucharist preparation program should be parish-based and include children from both 



the Religious Education program and Catholic school if there is one. Every effort should be made to 

bring the group together for such events as a retreat, parent/child gatherings, etc. so that the 

children get to know one another as the “parish First Eucharist group” before they are asked to 

celebrate the sacrament. 

 

4.  There should be two meetings with parents prior to the celebration of first Eucharist. 

 

5.  Since all the sacraments are celebrations of the larger faith community, it would be appropriate to 

ask the parish to pray for the children preparing to make their first Eucharist. This can be done in 

various ways, e.g., banners with names and/or pictures of children displayed somewhere in the 

church, frequent bulletin announcements, etc. 

 

6.  Clothing should be kept simple. The traditional “bride’s dress,” while not to be actively 

discouraged, is also not to be encouraged so that the liturgy becomes secondary to dress. 

 

7.  Individual picture taking should be discouraged. Liturgical prayer must never be a show. A 

practical suggestion to eliminate excessive photography is to provide pictures/videos for the 

parent(s)/guardians at either no cost or minimal cost. 

 

Diocese of Erie 

Department of Religious Education 

Sept. 1, 1995 

Revised July 15, 2005 

Updated NDC - Jan. 1, 2006 

 

Any parish which would find it necessary, for pastoral or theological reasons, to deviate from these 

guidelines, will submit an alternate plan to the appropriate diocesan office (Liturgy: Office of 

Worship; Catechesis: Department of Religious Education) for recommendations and final approval. 
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